Spre deosebire de majoritatea altor specii de pesti, discusii vor avea grija de puii lor si (pentru putin timp) isi vor hrani puii. Atunci cand discusii isi depun icrele, este mai bine ca acestea sa nu fie separate de parinti. Icrele trebuie sa fie urmarite deoarece dupa doua sau trei zile, ar trebui sa iasa coditele si peste alte 3 zile, ei vor iesi la zbor si se vor atasa de parinti. Cu toate acestea, pestii tineri, puii de discusi, raman in mod obisnuit atasati de oua pentru ceva timp. In acest timp trebuie sa se observe daca parintii mananca ouale, iar in acest caz trebuie luata in considerare mutarea parintilor si urmarirea instructiunilor de crestere a discusilor fara parinti.
Nivelul apei trebuie redus inainte de detasarea puiilor (optional). In cateva zile de la incubatie, puii trebuie sa se detaseze si sa se mute pe partea unde sunt parintii, unde se hranesc de pe pielea parintilor. Se pot creste sansele de localizare de catre puii a locului unde sunt parintii prin reducerea temporara a nivelului apei la aproximativ 25 cm sau chiar mai putin, in functie de marimea parintilor.
Pestii discus care au culori deschise pot fi mai greu de localizat de catre puii de discusi.
Alimentatia puilor de discusi
Suprafata pe care ouale au fost atasate trebuie indepartata, astfel se va evita situatia in care puii vor incerca sa se hraneasca de pe aceasta.
Puii de discusi trebuie alimentati cu artemia eclozata dupa aproximativ 4-5 zile de cand au inceput sa inoate singuri. Odata ce puii au inceput sa inoate singuri timp de aproximativ patru zile, dieta trebuie completata cu o cantitate mica de artemia timp de patru ori pe zi. Cu cat se hranesc mai des, cu atat vor creste mai mult.
Resturile de mancare trebuie indepartate pentru a se mentine apa curata. Daca nu se poate folosi ca hrana artemia eclozata, se accepta si ouale decapsulate de artemia. Dieta trebuie modificata dupa sase saptamani. Dupa ce puii au ajuns la varsta de sase saptamani, pot consuma o varietate mai mare de mancare. Este important ca puii sa aiba o dieta variata, atat din carne, cat si din alimente vii si granule. Se incearca hranirea acestora cu o varietate larga de proteine animale, precum si cu legume bogate in vitamine. Multi crescatori de discusi sunt dispusi sa-si imparta propria reteta de mixtura, care contine toate aceste ingrediente amestecate intr-o consistenta usor de mancat de catre pui.
Din acest moment, dupa ce puii au ajuns la varsta de sase saptamani, pot fi mutati in alt acvariu, departe de parinti. Acest lucru poate fi necesar pentru a preveni supraaglomerarea. Totodata, mutarea se datoreaza si faptului ca, pe masura ce puii cresc, ei incep incet sa-i deterioreze pe parinti incercand in mod constant sa se hraneasca de pe ei. Este posibil sa fie necesara separarea puilor mai devreme daca se observa scaderea in marime a parintilor sau daca par a arata rau sau daca se simt inconfortabil.
In timpul primelor 7 luni de viata, este esential ca si calitatea apei sa ramana perfecta, deoarece o calitate slaba a apei poate duce la un numar mare de pesti cu deformari si de asemenea poate duce la o crestere lenta a puilor.