Perechea de reproducere poate sa nu aiba grija de puii sai sau chiar mai rau, sa ii manance. De aceea, daca se doreste cresterea puilor fara parinti este bine ca unii dintre ei sa fie mutati intr-un alt acvariu. Cei doi factori principali care afecteaza succesul cresterii puilor fara parinti sunt reprezentati de calitatea apei si de dieta puilor.
Discusii foarte tineri sunt sensibili la schimbarile parametrilor apei, de exemplu, pH-ul, temperatura. Atunci cand se face o schimbare a apei, este important sa se aiba in vedere acest lucru si sa se testeze parametri apei din acvariul cu pui. De asemenea, cresterea puilor necesita un loc curat, fara toxine in apa. Toate alimentele neconsumate de catre pui trebuie scoase din acvariu, astfel incat sa nu-l polueze. Este benefic ca puii sa fie hraniti putin si des pentru a se evita poluarea cu alimentele care nu sunt consumate.
Conditiile care trebuie indeplinite pentru a se putea creste cu succes puii de discus:
1. Apa care contine ouale trebuie mutata intr-un alt acvariu. Noul acvariu trebuie sa indeplineasca toate cerintele legate de atributele apei, cele descrise in sectiunea privind incurajarea reproducerii, dar se va folosi un acvariu mai mic pentru o sansa mai mare de succes. Pentru a preveni aparitia ciupercilor este bine sa se adauge in apa cateva picaturi de albastru de metilen. Daca ouale sunt asezate pe partea de jos a cubului de reproducere in loc de o teava sau de conul de reproducere, este posibil sa trebuiasca mutati pestii adulti in loc de mutarea puilor. Se continua cu schimbarea frecventa a apei, asa cum este descris in sectiunea de reproducere.
2. Se asteapta pana cand puii tineri inoata singuri. Dupa cateva zile, ouale vor fi desprinse, dar ar putea dura cateva zile inainte ca puii sa se indeparteze de zona unde sunt ouale si sa inceapa sa inoate singuri.
3. In mod ideal, puii ar trebui sa fie hraniti cu oua de artemia eclozate. Artemia sunt organisme microscopice gasite in apa iazului. Cu toate acestea, artemia colectata din salbaticie poate contine boli daunatoare, iar pentru pui sunt potrivite doar ouale proaspat eclozate. Cel mai sigur este sa se achizitioneze oua de artemia dintr-un magazin acvaristic si sa se construiasca o instalatie care permite eclozarea oualelor direct acasala dvs.
In mod ideal, puii trebuie hraniti cu cantitati minuscule de artemia (de dimensiunea unui varf de creion rotund) de zece sau de mai multe ori pe zi sau in conformitate cu instructiunile primite de la crescatorul de la care ati achizitionat discusii.
4. In caz contrar, trebuie realizat un amestec de galbenus de ou si alte materiale. Multi crescatori aseaza galbenusul de ou pe partea laterala a acvariului pentru ca puii sa se hraneasca. Acest lucru poate duce la o crestere mai lenta a puilor fata de metoda de hranire cu artemia, dar poate fi mai ieftina sau mai usoara. Este necesar sa se amestece alte produse alimentare destinate hraniri discusilor, cum ar fi spirulina si crevetii in saramura, cu galbenusul de ou, pentru o nutritie suplimentara. Este posibil sa fie necesar sa se amestece impreuna atat galbenusul fiert cat si galbenusul crud, pentru a se produce un amestec care sa se lipeasca de partea laterala a acvariului.
Puii pot fi hraniti cu mixtura pentru pui si artemia obisnuita dupa sase saptamani.
Discus.ro recomanda ca apa din acvariul cu pui sa fie schimbata zilnic, cate cel putin 50%.