Multi incepatori, dar nu numai, nu stiu exact care sunt factorii ce influenteaza pretul unui discus adult. Ochiul neformat poate fi usor pacalit daca nu se stiu criteriile de selectie si calitatile care dau valoare sau defectele care scad valoarea unui discus.

E adevarat ca multe persoane doresc sa aibe un acvariu de discusi si accepta doar pestii care se incadreaza in bugetul lor, dar ei pot fi numiti „regii acvariilor” in conditiile in care indeplinesc conditiile de „rege”. In caz contrar, sunt doar niste pesti care populeaza un acvariu. „Regii acvariilor” nu sunt pesti potriviti pentru toata lumea, ci doar pentru acei oameni care au pretentii de la persoana lor, de la acvariul lor, pentru cei care vor sa impresioneze prin spactaculozitatea unui bazin frumos aranjat si colorat, pentru cei care primul gand atunci cand intra in casa este sa vada acvariul de discusi, iar ultima privire la iesirea din incapere sa fie catre acvariul de discusi.

Pretul discusilor este influentat de:

1. Forma

Indiscutabil, cel mai important factor in momentul vanzarii unui discus este forma. Un discus rotund, indiferent de varsta, va fi mult mai apreciat decat unul dezvoltat gresit.

  • Discusi dezvoltati gresit sau cu gena slab calitativa – au forma ovala sau sunt ascutiti sau au fruntea sau burta foarte proeminente. Exemple de ASA NU (click pe poza pentru marire):

forma discusi asa nu

  • Discusi dezvoltati bine si cu gena buna – au forma rotunda, jumatatea de sus simetrica cu jumatatea de jos. Exemple de ASA DA (click pe poza pentru marire).

forma ideala a unui discus

Bineinteles ca un discus perfect poate ajunge la preturi de cateva sute de euro, insa comparatia de mai sus este ca sa va puteti forma o idee asupra discusilor pe care sa nu-i achizitionati si idealul care ar trebui sa fie atins in cazul in care puneti accent pe calitate. Vanzatorii de obicei sunt oameni priceputi, care isi fac pretul in functie de calitatea pe care stiu ca o pot oferi. In cazul discusilor, pretul reflecta calitatea. Iar daca nu va pricepeti deloc, acest articol va fi un plus pentru cunostintele voastre.

2. Marime si varsta

Daca sunt pui, au un pret derizoriu, daca sunt juvenili, au un pret modic, daca sunt adulti, pretul va fi unul pe masura. Un discus ajunge adult in jurul varstei de 2 ani. Prin urmare, un discus bine dezvoltat (17-20 cm), la o varsta de peste 2 ani, care este pe deplin apt pentru imperechere, va ajunge sa se vanda la sume considerabile. Cu cat pestele are o dimensiune mai mica, cu atat pretul ar trebui sa se micsoreze considerabil.

3. Provenienta pestilor

Cu cat pestii provin dintr-o sursa mai renumita, cu atat pretul discusilor va fi mai mare. De obicei se fac remarcati in domeniu acei crescatori care participa si castiga medalii importante la concursurile internationale de discusi. Pestii proveniti de la acesti crescatori au gene bune, forma exceptionala si preturi pe masura. Pestii cu care se mandreste Discus.ro sunt proveniti de la crescatori cu renume international, precum: SGDiscus din Italia, Tony Tan si Ricky Lim din Malaezia, Piwowarski din Germania si Chens din Anglia.

4. Culoare

Unele culori si modele ale discusilor sunt foarte greu de obtinut, mai ales in Romania. Unele modele necesita ani de zile pentru realizarea lor si mii de ore de truda si eforturi si experimente esuate. Prin urmare, cu cat culoarea si modelul dorit este mai exotic si mai rar, cu atat pretul pestilor va fi mai mare.

5. Defecte

Pe langa defectele de forma amintite mai sus, pot exista si alte defecte, care odata intalnite ar trebui sa fie factori decisivi in refuzarea pestilor sau in cel mai rau caz, negocierea masiva a pretului. Crescatorii care se respecta nu vor pune niciodata la vanzare pesti cu defecte, insa mai pot exista cazuri. Printre cele mai intalnite defecte se enumera: pestii cu un ochi distrus, pestii slab dezvoltati carora ochii li s-au dezvoltat si corpul nu, operculi scurti sau iesiti in exterior, aripioare laterale „sifonate”.

Exemplu de peste ramas in urma, la care ochiul a crescut normal, dar corpul nu (click pe poza pentru marire).

unnamed

Acesta este doar un exemplu mai des intalnit. Fiti cu bagare de seama la toate criteriile pentru a fi siguri ca achizitionati pesti de calitate. Daca singurul criteriu de achizitie este pretul, atunci puteti ignora toate cele enumerate mai sus. Succes!

Add Your Comment