Echipa Discus.ro incearca educarea pasionatilor de discusi, astfel incat piata din Romania sa nu mai promoveze si sa vanda pesti de calitate indoielnica. Chiar daca preturile discusilor buni sunt putin mai ridicate, e un mic efort ce cu siguranta va da o stare de bine si de mandrie posesorilor acestor vietuitoare magnifice. Plus ca in acest fel nu se vor mai gasi la tot pasul pesti care se numesc „discus” doar cu numele.

Inainte de a intra in subiect, este necesar sa se etaleze marimea unui peste raportata la varsta lui. Desi multi crescatori isi vor „ajusta” varsta pestilor astfel incat sa se incadreze in grafic, este usor de recunoscut un peste care nu are varsta potrivita, prin prisma dimensiunii ochilor. Pestii care au o varsta mai mare raportata la dimensiunea lui, vor avea ochii putin mai mari sau vizibil mai mari fata de cum ar trebui sa fie in mod normal. Am vorbit despre ochii pestilor la sfarsitul acestui articol.

Graficul marimii discusilor in functie de varsta:

crestere discusi

A se retine faptul ca femelele vor fi intotdeauna mai mici decat masculii, deci ele pot iesi putin din grafic sau pot fi la limita graficului. Aceste cifre sunt orientative si generalizate.

Intrebari ce trebuie puse atunci cand cumperi discusi

Nu sunt multe intrebari, insa trebuie puse pentru a va face o idee asupra vanzatorului si asupra felului in care reactioneaza la aceste intrebari. In plus, va veti face o idee mai ampla asupra pestilor pe care ii veti lua si asupra modului in care ei se vor dezvolta si cum vor arata la potential maxim, daca ii luati de pui.

Daca cumperi de la un crescator de discusi

Pui

 • Ce varsta au si ce marime au? Cu atat mai mult daca nu faceti o vizita directa vanzatorului. Atunci puteti intreba doar de varsta, marimea se vede 🙂 Atentie mare la ochi, astfel incat ei sa fie direct proportionali cu corpul. Exista vanzatori care scot mai multe serii de pui, iar cei ramasi din prima serie ii vand ca si pesti proveniti din seria urmatoare. Acei pesti nu se vor mai dezvolta la fel de bine si armonios ca ceilalti.
 • Care sunt parintii puilor? Preferabil ar fi sa vedeti live parintii sau daca nu, poze si filmulete cu parintii pentru a se observa forma lor si marimea lor. In conditii optime, puii pot ajunge la fel sau chiar pot depasi parintii ca si marime, insa daca parintii sunt foarte mici, puii lor nu vor mai ajunge „cat farfuria” :). De asemenea ajuta sa stiti si care este provenienta parintilor. Cu cat parintii eu o provenienta mai buna, de la un crescator de renume, cu atat se poate avea mai mare incredere ca acei pui de discusi se vor transforma in discusi buni.
 • Cu ce au fost hraniti? Pentru o acomodare mai rapida in noul acvariu, ar ajuta daca ati hrani puii cu acelasi tip de mancare. Ei oricum vor ajunge sa manance la un moment dat, chiar daca ii hraniti cu altceva decat au fost obisnuiti, insa daca puii mici nu vor manca 2-3-4 zile, acest lucru va avea un mic impact in dezvoltarea armonioasa a lor.
 • Filmulete si poze. Asta doar in cazul in care nu ii vedeti live si nu ii alegeti voi. Ideal ar fi filmulet si poze cu pestii ce urmeaza a fi trimisi, nu cu tot acvariul in care sunt si specimene mai mari si mai frumoase. Nu intotdeauna se va putea, insa crescatorul poate face un video sau poze in momentul selectiei sau ambalarii. Bineinteles acest lucru se intampla atunci cand doriti sa achizitionati discusi de calitate superiora. Daca doriti pesti la 30-40 lei bucata, nu va asteptati la un asemenea efort. Nu se va intampla 🙂

Juvenili sau adulti

 • Ce varsta au si ce marime au? Daca ii achizitionati direct de la ferma crescatorului, atunci ramane intrebarea legata de varsta. Trebuie sa stiti daca pestii vor mai creste sau vor stagna, daca au avut parte de o crestere buna sau mai putin buna.
 • S-a incercat reproducerea lor? Asta doar in cazul in care sunteti interesati de reproducerea lor. Daca doriti pesti numai pentru frumuseste, intrebarea e irelevanta. Daca doriti inmultirea lor, trebuie sa puneti intrebari astfel incat sa va dati seama daca s-a incercat reproducerea lor, daca a fost cu succes sau nu.
 • Mancarea cu care au crescut continea astaxantina? Cata? Daca pestii au un colorit frumos si tipator, cel mai probabil mixtura cu care au fost hraniti continea astaxantina. Este important sa puneti aceasta intrebare pentru ca in cazul in care veti oferi pestilor mancare fara astaxantina, in decursul a 1-2 luni isi vor pierde din intensitatea culorilor. In acest fel veti stii ce mixtura sa cumparati pentru pesti.
 • Filmulete si poze. Preferabil cu fiecare discus in parte, ca sa stiti ce cumparati.

Perechi confirmate sau neconfirmate

 • Ce varsta au si ce marime au? Daca ii vedeti live inainte de achizitie, ramane intrebarea legata de varsta. Daca doriti o pereche de discusi, iar varsta lor este mai mare de 5-6 ani, este posibil ca acea pereche sa nu mai fie apta pentru reproducere. Marimea lor va va da de inteles cam cat de mari pot ajunge puii din ei. Acest lucru nu este valabil atunci cand se cumpara perechi tinere, de un an sau un an jumate, deoarece pestii mai pot creste, ei nu au ajuns inca la potentialul maxim la aceasta varsta.
 • Care a fost evolutia depunerilor? Cand au depus ultima data si cand au scos pui ultima data? Sunt si perioade in care pestii nu depun, insa daca perioada dintre prezent si ultima depunere este una indelungata, exista posibilitatea unei probleme cu acea pereche.
 • Depunerile au fost in apa de osmoza sau in apa de retea? Este important de stiut acest lucru ca sa stiti cam care sunt sansele sa reproduceti voi acea pereche. Daca a depus si scos pui numai cu ajutorul apei de osmoza, atunci va trebui sa achizitionati un aparat de osmoza inversa. Oricum acesta va va folosi si pe viitor daca sunteti interesati de reproducerea discusilor.
 • Ambii parinti au avut grija de pui? Sau doar unul dintre parinti? Care? Este important de stiut, ca sa economisiti timp pretios. Daca este o pereche reproducatoare, iar unul din parinti obisnuieste sa manance puii, nu inseamna ca este o pereche rea. Puii pot creste si numai cu un parinte. Dar in acest fel nu va veti trezi dimineata cu toti puisorii lipsa si veti stii sa luati masuri din timp.
 • Care este motivul vanzarii? Cu ajutorul acestei intrebari va puteti face o idee daca perechea merita cumparata sau nu. Desi motivele pot fi dintre cele mai banale, nu strica sa intrebati si sa fiti atenti la ce raspuns primiti.
 • Filmulete si poze. In cazul perechilor confirmate (cele care au scos pui cu succes), neaparat trebuie sa primiti filmulete sau poze cu puii pe parinti. In caz contrar, perechea ar putea fi neconfirmata, iar acest lucru se resimte la pret. O pereche confirmata va fi intotdeauna mult mai scumpa decat una neconfirmata.

Oricum ar fi si chiar daca toate raspunsurile sunt favorabile, exista cazuri (rare, ce-i drept) in care o pereche se reproduce bine la un crescator, iar dupa schimbarea mediului, acestia sa nu mai depuna deloc. Dar acestea sunt exceptii.

Daca cumperi discusi din petshop

Pe scurt, nu ai ce intrebari sa pui 🙂 Nu vor sti sa iti raspunda. Va trebui sa iti asumi achizitia facuta.

Ideal ar fi sa iei legatura cu o ferma de discusi si sa consulti periodic oferta ei, in acest fel poti afla raspunsuri reale la toate intrebarile etalate mai sus. Spor!

Add Your Comment