Cateodata puii de discusi nu se ataseaza de parinti dupa ce au inceput sa inoate singuri. De obicei, aceasta este o problema care apare la perechile tinere de discusi nou formate. Puii de discusi vor inota pe marginile cubului de reproducere. Daca nu se ataseaza de perechea de reproducere, puii de discusi vor muri de foame in cateva zile. In continuare prezentam cateva sfaturi care se pot aplica pentru ca puii de discusi sa se ataseze de parintii lor.

  1. Exteriorul cubului de reproducere se poate colanta in alb sau intr-o culoare deschisa sau intr-un albastru foarte deschis. Cand se imperecheaza discusii, aproape toti devin inchisi la culoare. Puii sunt atrasi de obiecte intunecate. Daca peretii cubului de reproducere au o culoare foarte deschisa, puii vor fi atrasi de parintii lor ce au o culoare mai inchisa. Nu vor fi distrasi de faptul ca vad alte obiecte intunecate in camera. Partea frontala a acvariului se poate acoperi temporar cu niste hartie alba sau cu carton vopsit in alb, astfel incat toate partile acestuia sa fie albe.
  2. Din cubul de reproducere se pot indeparta toate obiectele, cu exceptia incalzitorului si a pietrei de aer. Este o idee buna sa se indeparteze filtrele din burete si conurile de reproducere, deoarece aceste obiecte intunecate ar putea atrage puii de discusi si i-ar putea indeparta de parinti. Filtrul din burete se poate pune inapoi in cub dupa ce puii se ataseaza de parinti.
  3. Este indicat sa se utilizeze incalzitoare de acvariu colorate sau luminoase. Este bine sa se evite incalzitoarele de acvariu de culoare neagra sau de culoare inchisa deoarece ar putea atrage puii de discusi si i-ar tine departe de parinti.
  4. Apa din acvariu este bine sa fie la un nivel mai mic decat de obicei. Discusii de reproducere sunt tinuti in cuburi de reproducere de 125 l sau chiar mai mari. Apa trebuie scazuta in primele zile cand puii incep sa inoate singuri. Daca se scade nivelul apei va fi mai usor pentru puii de discusi sa-si gaseasca parintii pentru ca vor avea mai putin spatiu pentru a se deplasa.
  5. Lumina trebuie sa fie pornita timp de 24 de ore pe zi. Iluminarea cubului de reproducere va ajuta puii sa-si gaseasca parintii care sunt de culoare inchisa. Se poate utiliza un bec cu putere redusa dar lumina sa fie pornita tot timpul. Nu se doreste ca si cubul de reproducere sa devina intunecat in momentul in care perechile de discusi au pui. Lumina trebuie sa fie pornita pentru perechea de reproducere macar pentru 2 saptamani, timp in care puii se vor atasa de parintii lor.
  6. Daca cuburile de reproducere se afla intr-un sistem central de filtrare ar trebui sa se incetineasca curgerea apei care intra in acvariu pentru ca apa sa nu devina turbulenta.
  7. Este de dorit ca nivelul de aerisire al pietrei de aer sa fie la un nivel scazut. Aerarea puternica face ca inotul puilor spre parinti sa fie dificil.
  8. Cubul de reproducere trebuie pastrat curat in permanenta. Apa trebuie schimbata pentru ca pestii sa fie sanatosi. Conditiile nesatisfacatoare in privinta apei, fac ca puii sa devina bolnavi sau slabiti, astfel incat sa nu se mai poata atasa de parinti.
  9. Apa din cuburile de reproducere trebuie sa fie acida. Bacteriile rele pot, de asemenea, face ca puii de discusi sa fie prea slabi sau prea bolnavi pentru a se putea alimenta de la parinti. Bacteriile se dezvolta in apa cu un pH ridicat. Mentinerea pH-ului intre 6,0 si 7,0 ajuta la reducerea sanselor ca bacteriile rele sa ucida puii de discusi.
  10. Daca totusi, puii nu se ataseaza de parinti dupa aplicarea sfaturilor anterioare, se poate incerca hranirea lor cu artemia eclozata. Se presupune ca aceasta este semnificativ de mica astfel incat sa poata fi mancata. Se poate ca acest lucru sa aiba succes si puii sa fie suficient de mari incat sa manance si sa supravietuiasca fara sa trebuiasca sa manance mucozitatile de la parinti.

Puii de discus in prima zi de zbor:

Add Your Comment