Pestii discus sunt una dintre cele mai colorate specii de pesti de acvariu de apa dulce si ei pot fi o bucurie in cazul imperecherii. Mentinerea unui acvariu prosper de apa dulce poate fi o experienta minunata, dar reproducerea cu succes a pestilor de acvariu este chiar mai buna. Pestii discus sunt o specie de ciclide si sunt cunoscuti ca fiind una dintre cele mai colorate specii de pesti de apa dulce. Aceste pesti sunt usor de identificat prin corpul lor rotund, in forma de discuri, prin culorile stralucitoare si modelele unice. Pur si simplu, acestia sunt una dintre cele mai frumoase specii de pesti de acvariu de pastrat si de asemenea, una dintre cele mai interesante specii in privinta imperecherii.

Pentru persoanele carora le plac pestii discus, este bine sa invete cum se imperecheaza. Pestii discus sunt o rasa oarecum sensibila pentru a-i tine in acvariu de casa, astfel incat, daca se intentioneaza ca acestia sa se reproduca, exista cateva pregatiri care ar trebui facute. Inainte de a se incerca reproducerea pestilor discus, trebuie selectata o pereche de reproducere, trebuie sa se invete anumite lucruri legate de pregatirea cubului de reproducere si de ingrijirea puiilor dupa ce pestii discus s-au inmultit. Toate aceste informatii sunt prezentate mai jos.

Selectarea unei perechi de reproducere

Daca banii nu reprezinta o problema, se poate achizitiona o pereche de pesti de reproducere. In cele mai multe cazuri, cu toate acestea, cel mai bine este sa se inceapa cu cresterea unui grup de sase sau de mai multi pesti discus care sa fie crescuti impreuna. Deoarece pentru pestii discus este dificil sa se reproduca in timp ce sunt inca tineri, este posibil sa trebuiasca sa se astepte pana cand pestii se maturizeaza si se pot imperechea in mod natural, pe cont propriu. Femela discus ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 12 luni, in timp ce masculii au nevoie de inca cateva luni pentru a se maturiza. Odata ce pestii ajung la maturitatea sexuala, se urmareste ca o pereche sa devina teritoriala cu privire la o anumita zona a acvariului. Daca aceasta pereche de pesti discus incearca sa-si apere teritoriul impotriva altor pesti sau daca incep sa cocheteze pe sticla, ar putea fi un semn ca sunt gata sa-si depuna icrele.

O alta optiune pentru gasirea unei perechi de discusi de reproducere este aceea de a achizitiona un mascul si mai multe femele si apoi sa se astepte sa se formeze o pereche. Din nou, acest lucru poate fi dificil, deoarece pestii discus sunt greu de sexat. Daca se cumpara pestii de la un crescator de pesti discus cu experienta, cu toate acestea, este posibil sa nu existe aceasta problema. In acest caz trebuie sa existe o siguranta si anume, ca pestii cumparati sunt de sexul potrivit, astfel incat sa nu fie risipiti banii, in cazul in care crescatorul face o greseala. Odata ce s-a stabilit faptul ca exista o pereche in acvariu, este important sa se transfere perechea in alt cub de reproducere in vederea pregatirii pentru depunerea icrelor.

Pregatirea cubului de reproducere

Un cub de reproducere pentru pestii discus trebuie sa aiba o capacitate de aproximativ 90 – 125 l si, in mod ideal, ar trebui sa fie, mai bine inalt decat larg. Cand se instaleaza cubul de reproducere, este o idee buna sa se lase partea inferioara goala – acest lucru va face mult mai usoara curatarea cubului. Pentru a se mentine cubul curat, trebuie instalate in acesta unul sau doua filtre din burete. Filtrele din burete reprezinta o sursa buna de filtrare mecanica si biologica, dar nu vor produce aspiratie suficient de puternica pentru a pune in pericol ouale sau puii nou-nascuti. Pe langa instalarea unui filtru in cubul de reproducere, trebuie instalat si un incalzitor pentru acvariu pentru a mentine o temperatura constanta a rezervorului intre 27-29°C. Acest interval de temperatura ar trebui sa ajute la stimularea perechii de discusi sa-si depuna icrele.

Fundul cubului ar trebui pastrat gol, ier pentru depunerea icrelor ar trebui introdus un con special pentru depunere. Daca nu exista suprafete largi, roci plate sau alte suprafete de reproducere, pestii discus pot pur si simplu sa-si depoziteze ouale pe peretele cubului. Pentru a se mentine curat cubul de reproducere, este important sa se efectueze schimbari zilnice ale apei de la 10% la 15% in plus fata de schimbarile saptamanale de apa de 50%. De asemenea, trebuie efectuate teste saptamanale ale apei pentru a se monitoriza si mentine un pH constant al apei din cub. Conditiile ideale ale apei dintr-un cub de reproducere pentru pestii discus: apa calduta, dulce si usor acida.

Depunerea icrelor pestilor discus

Odata ce cubul de reproducere este instalat, este important sa li se ofere pestilor discus o dieta sanatoasa, variata, cu alimente vii, congelate si liofilizate. Aceste alimente vor conditiona perechea de reproducere si o vor pregati pentru reproducere/depunerea icrelor. Pe langa conditionarea pestilor, acestia trebuie urmariti pentru a-i observa daca se pregatesc sa isi caute un loc pentru reproducere – perechea va curata o anumita zona a cubului iar masculul perechii va incepe sa il pazeasca.

Daca pana in momentul aparitiei acestor semnale de reproducere, perechea nu a fost separata de ceilalti pesti,, ei trebuie neaparat mutati in momentul in care pestii discus vor incepe sa aiba comportamentul descris anterior. Daca sunt lasati alti pesti in acvariu, odata cu producerea icrelor, pestii discus ar putea deveni antagonisti pentru ceilalti pesti, provocandu-le rani corporale datorita faptului ca isi vor proteja ouale.

Cand femela discus isi depune icrele, aceasta poate incepe prin a depune doar cateva oua in locul de reproducere pregatit, iar masculul le va fertiliza imediat dupa ce au fost depuse. Pe masura ce reproducerea progreseaza, femelele pot incepe sa depoziteze grupuri mai mari de oua, preluand paza locului de reproducere, in timp ce masculul va fertiliza ouale. Dupa inmultire, pestii discus isi vor pazi ouale, aruncand apa in jurul lor cu ajutorul aripioarelor, pentru a preveni dezvoltarea ciupercilor. Ouale trebuie sa se desprinda in decurs de 50 – 60 de ore de la reproducere, iar puilor le va lua cateva zile sa se dezvolte inainte sa poata inota independent. Dupa acest timp, puii independenti vor incepe sa-si urmeze parintii inotand in jurul cubului, alimentandu-se cu stratul de mucus care se formeaza pe corpul pestilor discus adulti.

Puii pestilor discus trebuie sa fie tinuti in cub impreuna cu parintii, intre 10 si 14 zile de la ecloziune, apoi pot fi separati si crescuti pana la maturitate. Dupa ce se separa puii de parintii lor, acestia trebuie hraniti cu oua de artemia uscata sau artemia eclozata pana cand devin suficient de mari pentru a accepta sa se hraneasca cu hrana uscata sau mixtura. Cu cat puii mananca mai mult, cu atat vor creste mai repede. Odata ce puii cresc pana la marimea unui ban, acestia ar trebui sa fie separati in mai multe acvarii pentru a continua sa creasca – atunci cand puii ajung la dimensiunea de 5-7 cm, acestia pot fi vanduti sau se pot pune intr-un alt acvariu unde sunt alti  pesti de dimensiuni asemanatoare. Trebuie sa existe o siguranta in momentul in care se vor pune in acvariu cu alti pesti, trebuie sa existe suficient spatiu pentru ca acestia sa creasca si de asemenea trebuie avut grija sa nu apara probleme cu alti pesti care ar putea fi prea agresivi.

Specia de pesti discus nu este doar una dintre cele mai frumoase specii de pesti de apa dulce din lume, ci este totodata o bucurie si o provocare pentru a creste pesti discus in acvariu de casa. Daca se doreste reproducerea pestilor discus trebuie multa seriozitate, trebuie timp pentru a se invata elementele de baza legate de cerintele lor de reproducere. Dupa alegerea unei perechi de reproducere si instalarea unui cub de reproducere, se pot adauga pestii discus si se pot lasa sa faca restul lucrurilor ce tin de reproducere.

Add Your Comment